e-mail:  
jelszó:  
  elfelejtett jelszó
  regisztráció

termékeink

Gázkazán
Elektromos kazán
Gázkonvektor
Vízmelegítő
Szabályzó
Kiegészítők
Füstgázelvezetés
Szilárdtüzelés
Tároló
Leértékelt áruk
a kategóriarendszer kinyitásához
használja a kis ikonokat!
  termék-összehasonlító

Részletes kereső


Információk


Kedvenc termékeim

Jelentkezzen be honlapunkra és állítsa össze saját kedvenceit!

Kalkulátor

Számolja ki egyszerűen és gyorsan, milyen teljesítményű kazánra van szüksége!
Alapterület: m2
Belmagasság: m
Falszerkezet:  vissza

Fűtési rendszerek egyszerű összehasonlítása

2012-03-06 13:48

1. Hagyományos fűtésrendszerek

Vizsgáljuk meg először egy kétpont szabályzású radiátoros fűtésrendszer működését. A kazán – a kor elvárásainak megfelelően– hosszú élettartamú, ezért öntöttvas hőcserélővel rendelkező gázkazán, jó magyar szokás szerint 20–50%-kal túlméretezve. A fűtés vezérlését szobatermosztát végzi, biztosítva a helyiség állandó hőmérsékletét (típustól függően – 0,5 –0,3 ?C-os pontossággal). Ehhez azonban a termosztát igen sűrűn ad parancsot a kazán ki- és bekapcsolására. Kövessünk végig egy ilyen periódust: A szoba levegője hűlni kezd, parancs: kazánüzem. A főégő begyullad. (A kazán azonban azonnal nem ad meleget, hiszen a saját automatikája a keringtetőszivattyút csak a kazántest felmelegedése után engedi üzemelni.) A kazán elérte a minimális üzemelési hőmérsékletet, a keringtetőszivattyú bekapcsol. A kazánhőmérséklet tovább emelkedik, eléri az üzemi hőfokot, ahol optimális a kazán hatásfoka. (A gyártó katalógusában az itt mért érték található.) Eközben a szoba hőmérséklete emelkedni kezd, a szobatermosztát leállítja a kazánüzemet. A túlfűtés elkerülése érdekében a keringtetőszivattyú némi utóforgatás után leáll. A következő periódusig a kazán a fűtésre amúgy jól méretezett öntöttvas hőcserélőjén keresztül a kémény felé lehűl, majd megismétlődik a periódus.
Minél sűrűbben követik egymást a kiés bekapcsolások, annál több energiával fűtjük környezetünket. A periódusok számát növeli a túlméretezett kazán, hiszen rövidebb üzemidő alatt pótolja a szoba hőveszteségét. Átmeneti időszakban azonban elkerülhetetlen a sűrű kiés bekapcsolás hiszen egy jól méretezett kazán is cca. dupla vagy tripla hőteljesítményű, mint az ilyenkor fellépő igény. Méréseink szerint egy átlagos magyar családi házban a periódusok száma óránként 10–30(!) db, A jó hatásfokú (85–92%) kazán eredő hatásfoka nem lesz több 60 – 70%–nál (!). A hatásfokromlás így elsősorban az átmeneti időszakban jelentkezik.
Közérthetőbben a jelenséget az autózásból vett hasonlattal illusztrálhatnám. Az ilyenfajta fűtőberendezések működése hasonlatos a nagyvárosi forgalomban közlekedő járművekéhez. Piros lámpánál várakozó autó alapjáraton járó motorral: gyújtóláng. Sárga: gázfröccs, egyes sebesség; a főégő ég. Zöld: gyorsítás, kettes, hármas fokozat; szivattyúüzem, a kazán üzemi hőfokra melegszik. Ismét piros a lámpa: mielőtt negyedik fokozatba kapcsolhatnánk, fékezni kell, avagy a nehezen megszerzett mozgási energiát számunkra haszontalan hőenergiává kell átalakítanunk; az éppen üzemi hőfokra melegedett kazán a kéményen keresztül kihűl.

2. Korszerű puffertartályos fűtésrendszer

Hogyan építhetnénk mégis jó összhatásfokú berendezést a fent említett elemekből? Mivel a kazánteljesítmény fix, a hőigény változó, célszerű szabályozni a fűtőteljesítményt. Erre számtalan módszert dolgoztak már ki (folyamatláng-szabályzás, vízhőmérséklet-szabályzás kétpont-gázláng szabályzással stb.), de az igazság az, hogy a gázkazánok a legjobb formájukat 85–90% leterheltségnél, és órákig tartó folyamatos üzemelés közben hozzák. Eme feladat megoldásához mindenképpen egy puffertartályt kell a rendszerbe integrálnunk: a tartályban lévő fűtővíz nagy hőkapacitásánál fogva akkumulálja a kazán nagyobb
hőteljesítményét, és átütemezi a változó hőfelhasználáshoz. A jól ismert szobatermosztát immáron nem a kazánt vezérli, hanem kizárólag a hőelvételezést: a fűtésköri keringtetőszivattyút indítja, illetve leállítja a hőigény függvényében. A fűtőtestek előtt termosztatikus háromjáratú szelep stabilizálja a fűtővíz hőmérsékletét. Opcióként ennek helyére építendő be a külső hőmérséklet érzékeny előremenő víz hőmérséklet-szabályzás motoros keverőszelepe.
A kazán működésére a hőigény csak közvetve hat a puffertartályon keresztül. Amennyiben a tartályban nincs elegendő energia a fűtéshez, az energiatermelés megkezdődik, és a puffer méretétől, illetve a kazán típusától függően annyi ideig tart, hogy a kazán, felmelegedve az üzemi hőmérsékletre, valóban órákon keresztül optimális hatásfokkal üzemelhessen. Helyes méretezéssel elérhető, hogy (átmeneti időben) a periódusok száma lecsökkenhet napi egykét begyújtásra. Az így felépített rendszer összhatásfoka valóban megközelítheti a kazángyártó által szavatolt értéket (85 – 92%). Lássuk, milyen plusz beruházásigénye van egy ilyen rendszernek:
•Megfelelő hőszigeteléssel rendelkező puffertartály.
•Megnövelt méretű tágulási tartály.
•Fűtésköri keringtetőszivattyú egység keverőszeleppel.
•Kazánvédő termosztatikus szelep, kazánkondenzáció ellen (alacsony hőmérsékletű kazánoknál elmaradhat).
•Kazánvezérlő elektronika (kazántípustól függő bonyolultságú, egyes típusoknál már beépített).
Összességében azt mondhatjuk, hogy az így felépített berendezés éves szinten 15–20% megtakarítást hozhat gazdájának, vagy maradva az autós hasonlatnál: a kazán végre négyesbe kapcsolhat.

3. Házi hőközpontok

Eddig felépített rendszerünk – némi plusz beruházással – korszerű házi hőközponttá fejleszthető, ahol megnyugvással bízhatjuk magunkat a puffertartály energiatartalmára. Azonnal adódik a lehetőség, hogy a használati meleg vizünket is a fent említett stabil hőenergia-forrásra bízzuk.
Lássuk ennek előnyeit:
• Drágább villamos energia kiváltása (villanybojler esetén).
• Fűtés folyamatos marad nagyobb mennyiségű melegvíz-készítés esetén is (gázkazánnál általában a melegvíz-készítés ideje alatt tiltva van a fűtés).
• Amennyiben a pufferünk máshonnan is kap energiát, könnyű rendszerintegráció. A meleg víz készítésének alapvetően két módja terjedt el: megfelelő kapacitású bojlerbe hőcserélő segítségével töltjük át az energiát, illetve átfolyós rendszerű, szabályozott üzemű bojler nélküli rendszer.
A második módszer mindenképpen korszerűbb:
• mivel a meleg víz csak a felhasználás pillanatában melegszik fel, nincs esélye a baktériumok elszaporodásának: ún. higiénikus melegvíz-készítés;
• szabályozott üzem miatt forrázásvédő szelep nem szükséges;
• vízkőlerakódástól védett;
• puffertartály teljes energiatartalmával megegyező mennyiségű meleg víz nyerhető;
• a berendezés rendkívül kicsi, akár a felhasználás helyén is beépíthető, így nincs szükség keringtetővezetékre.
Ily módon felépített rendszerhez egyéb hőfejlesztő berendezéseket is egyszerűen kapcsolhatunk, mint például:
• vízköpenyes kandalló,
• vízköpenyes cserépkályha,
• kiegészítő vegyes tüzelésű kazán;
• környezetkímélő faelgázosító kazán;
• hőszivattyú;
• napkollektor.
Ezek a berendezések hangulati elemként vagy háztartási hulladék elégetésével, vagy megújuló energiaforrások igénybevételével kettős hasznot hajtanak: védik környezetünket és energiát takarítanak meg. Nem szabad megfeledkeznünk a rendszer járulékos hasznáról sem: a környezetbarát fatüzelés, társítva a puffertartállyal kínált kényelemmel, feleslegessé teheti a fosszilis energiahordozók környezetpusztító eltüzelését.

4. napkollektoros kombinált fűtési rendszer

Az így felépített rendszerünk egyik energiatermelő tagja a napkollektor, természetesen az őt kiszolgáló hidraulikus és elektronikus vezérlőrendszerrel együtt. A NAP által termelt energia automatikusan arra a felhasználási helyre kerül, ahol a külső körülmények figyelembevételével a legjobban tud hasznosulni.
Magyarországon az 1 m2-re eső besugárzott energiamennyiség elérheti az 1300 kWh-t. Ily módón felépített rendszerben a napkollektoraink – teljes kihasználtság mellett – a besugárzott energiamennyiség 35–60%-át, azaz 450–780 kWh-t (!) képesek évente és négyzetméterenként begyűjteni, vagy másképp fogalmazva, egyetlen négyzetméter kollektor évente cca. 50–100 m3 gáz elégetését teszi feleslegessé!
A napenergia részvétele a teljes éves energiaháztartásból mindenképpen arányos a felszerelt kollektorok felületével: nagyobb felület több összegyűjtött energiát ér. Az arány azonban nem lineáris, hiszen nyáron a túl sok kihasználatlan kollektor rontja az eredményt.
Ezért álljon itt néhány tapasztalati szám egy optimális rendszer tervezéséhez:
Kollektor felület (m2) = Épület hővesztesége (számított: –15 oC) (kW) x X. Padló vagy falfűtés esetén X=2, alacsonyhőmérsékletű radiátoros fűtés esetén X=3.
Puffertérfogat (l) = Kollektorfelület (m2) x Y. Y=50–100.

Hőleadók méretezése:
• Padlófűtés: 40–80 W/m2 maximális előremenő 38 °C
• Falfűtés: 80–150 W/m2 előremenő 42 °C.
• Radiátoros fűtés: 45/30 ?C előre/ visszatérő, ha nem lehetséges, max. 70/50 ?C + külső hőmérséklet érzékeny szabályzás.
Ezen „ökölszabályok” betartásával biztosak lehetünk abban, hogy az éves energiaigényünk 50–55%-át a nap biztosítja. Átmeneti időben minimális segédenergiával fűthetünk, télen minden napsütéses napon jelentős segítséget kapunk, nyáron pedig annyi energiát termel a rendszer, hogy inkább az okos felhasználáson törhetjük a fejünket (HMW, mosógép, medence, abszorpciós klíma).

Forrás: vgh.hu Hangay Gábor

  visszaAkciós termékeink
Ariston kazán

Ariston Clas Premium EVO 24 EU fali kondenzációs kombi gázkazán


Listaár: 426 819 Ft
Akciós ár: 251 455 Ft

Kazán

Saunier Duval SEMIA CONDENS F25 fali kondenzációs kombi gázkazán


Listaár: 311 277 Ft
Akciós ár: 238 263 Ft

Ariston kazán
Ariston kazán

Ariston Genus Premium EVO 24 fali kondenzációs kombi gázkazán


Listaár: 465 963 Ft
Akciós ár: 271 926 Ft

Immergas kazán

Immergas Victrix 26 KW fali kondenzációs kombi gázkazán


Listaár: 468 630 Ft
Akciós ár: 282 567 Ft

Immergas kazán

Immergas Victrix 24 KW X fali kondenzációs fűtő gázkazán


Listaár: 448 056 Ft
Akciós ár: 285 260 Ft
Kombi gázkazán

Baxi kazán

Baxi Luna Duo-Tec 1.24 fali kondenzációs fűtő gázkazán


Listaár: 422 402 Ft
Akciós ár: 376 991 Ft

Kombi kazán

Baxi Luna Duo-Tec 24 fali kondenzációs kombi gázkazán


Listaár: 424 561 Ft
Akciós ár: 378 920 FtSaunier Duval kazán

Kazán

Kombi gázkazán


0 db terméket tartalmaz
összesen 0 Ft értékben
  kosár részletes tartalma
  gyorsnézet

Ügyfélszolgálat


Műszaki segítség:

06-20-519-71-71


Műszaki segítség:

muszaki@kazanwebaruhaz.hu


Ügyfélszolgálat e-mail:

Küldéshez katt ide

vlmerchants


Márkáink


Hírek

Hallott-e már a víz- és savharmatpontról?

2015-03-27 14:58
A kondenzációról röviden.
  bővebben

Nagy változás jön a gázkazánoknál!

2015-01-12 9:14
Közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet(MEHI)szeptember 26-ától energiacímke kerül a gázkazánokra is.
  bővebben

E-számla bevezetés

2014-11-04 14:14
Kazanwebaruhaz.hu oldalt üzemeltető VL Merchants Kft. 2014.november 3.-tól e-számlát állít ki legtöbb esetben a vásárláshoz.
  bővebben

Gázfűtési veszélyek korszerűsítéskor

2013-09-03 15:13
Bonyolult világban élünk, amelyet számtalan törvény és rendelkezés szabályoz, s ezeket saját érdekünkben be kell tartanunk.
  bővebben

Fűtésszabályozás korszerű eszközökkel

2013-09-03 14:44
A fűtési energia-megtakarítást sokféleképpen el lehet érni, a meglévő fűtési rendszer tudatos használatától kezdve a korszerű fűtési rendszer és fűtésszabályozás kiépítéséig.
  bővebben
  hírarchívum


Kezdőoldal Á.SZ.F Garancia
VL Merchants Kft.
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz